CDA vreest niet voor pensioenplannen EU

pensioen politiek — Door op 19 november 2011 22:49

Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) vindt het onterecht dat de SP vreest voor de pensioenplannen van de Europese Commissie. Het CDA wil dat we rekening houden met de andere lidstaten. Het zou juist bergafwaarts gaan met de pensioenen in Nederland wanneer de andere lidstaten financiële problemen hebben.

Oomen-Ruijten vindt ook de vrees die de Jong (SP) heeft voor opgelegde regels – die tegen de cao’s in zouden gaan – onterecht. Hier is volgens haar geen sprake van, omdat Nederland al afspraken heeft gemaakt over verhoging van de pensioenleeftijd en de mogelijkheid om vroegtijdig uit te treden. Daarnaast zou het voor de EU niet mogelijk zijn om zulke zaken aan lidstaten op te leggen.

Ook in de mening van de SP, betreft de ‘meeneemkosten’ van pensioenen van andere EU werknemers, kan het CDA zich niet vinden. ‘We moeten juist zorgen dat iemand die een paar jaar in het buitenland werkt zijn aanvullend pensioen niet kwijtraakt.’

Veel landen hebben een ander pensioenstelsel dan wij in Nederland hebben. Deze landen hebben niet gespaard voor de pensioenen. Dit betekent dat de kosten die ontstaan door de vergrijzing, haast niet op te brengen zullen zijn voor deze landen. ‘Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de euro. Als we ons pensioenstelsel willen houden, zullen we de andere lidstaten ook moeten aansporen tot dit systeem’, aldus Oomen-Ruijten.

Toch heeft ook het CDA zijn zorgpunten. Volgens Oomen-Ruijten is het zorgwekkend dat de EU verwacht dat lidstaten hun pensioenen meer garanderen. Dat is simpelweg niet mogelijk in deze tijden van economische onzekerheid.

Tags: , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!