Geen pensioen door faillissement?

ondernemer&pensioen — Door op 25 oktober 2011 09:17

Deze vraag zullen veel mensen zich stellen. Er is geen direct antwoord op deze vraag te geven. Het hangt onder meer af van waar u uw pensioen hebt opgebouwd; bij een verzekeringsmaatschappij of bij een pensioenfonds. We zullen deze twee mogelijkheden met elkaar vergelijken.

Een verzekeringsmaatschappij is in principe niet anders dan andere ondernemingen en kan failliet gaan. Maar, omdat er voorzorgsmaatregelen genomen worden, is de kans hierop zeer klein. Wanneer een verzekeringsmaatschappij richting ondergang gaat, zal de opvangregeling van DNB in werking treden. Deze is gericht op de continuïteit van de verzekering. Mocht het in het ergste geval toch nog misgaan, dan zullen de polissen van de verzekeraar ondergebracht worden bij een wel solvabele verzekeringsmaatschappij. De kans dat u geen pensioen krijgt is dus, hoewel niet helemaal uitgesloten, zeer klein.

Dan de 2e mogelijkheid; u bouwt uw pensioen op bij een pensioenfonds. Hoewel dit gedeeltelijk gecompenseerd wordt door de regelingen van DNB, is de kans dat een verzekeringsmaatschappij failliet gaat, groter dan die van een pensioenfonds. Nu zult u zich misschien afvragen waarom niet iedereen zijn pensioen opbouwt bij een pensioenfonds. Reden is dat ook een pensioenfonds zijn nadelen heeft. Wanneer het niet goed gaat met een pensioenfonds, worden andere maatregelen getroffen dan bij een verzekeringsmaatschappij. Een pensioenfonds zal dan de premie verhogen, de uitkeringen niet (geheel) indexeren, of zelfs gaan korten op de uitkeringen. Dit alles staat weer onder toezicht van DNB. De kans dat u geen pensioen uitgekeerd krijgt is dus bijna nihil, de kans dat uw pensioen gekort wordt is wel degelijk aanwezig.

Bij de keuze tussen een verzekeringsmaatschappij en een pensioenfonds, zult u uw voorkeur moeten geven tussen twee systemen. Bij beiden is de kans dat u geen pensioen krijgt zeer klein, toch is er een klein verschil in het risico. Of u bouwt pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij en hebt een grotere kans op faillissement. Of u bouwt pensioen op bij een pensioenfonds en hebt een grotere kans dat u gekort wordt. Aan u de keuze.

Tags: , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!