Geen verhoging pensioenen ABP

pensioenfondsen — Door op 3 december 2011 21:03

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zal dit jaar zijn pensioenen niet verhogen. Bij het ABP zijn bijna 3 miljoen mensen aangesloten, een behoorlijk deel van de bevolking.

De dekkingsgraad van het fonds bedroeg eind oktober van dit jaar 94 procent. Dat is te laag om aan verplichtingen te kunnen voldoen, daarvoor is immers minstens 105 procent vereist. Daardoor kunnen de pensioenen van ABP niet kunnen meestijgen met de lonen van de overheid. Of deze maatregel voldoende herstel zal opleveren moet nog blijken. De verwachting is dat het tekort in de dekkingsgraad in 2014 opgelost zal zijn. Om te controleren of het herstel volgens plan verloopt, zal de situatie eind 2012 bekeken worden. Wanneer deze dan niet goed is, zullen er alsnog andere maatregelen genomen worden. Hierbij moet gedachten worden aan het verhogen van de premies en het verlagen van de pensioenen.

Er zijn nog meer pensioenfondsen die in een soortgelijke situatie zitten (o.a. Zorg en Welzijn) . Ook zij hebben geen ruimte om de uitkeringen mee te laten groeien met de lonen. Eind volgend jaar wordt ook door hen beslist of zij extra maatregelen moeten nemen.

Tags: , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!