Het Uniform Pensioenoverzicht

pensioeninformatie — Door op 15 oktober 2011 13:44

De pensioenwet verplicht sinds 1 januari 2008 alle pensioenfondsen om deelnemers van pensioenregelingen jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) te sturen. Er zijn drie verschillende UPO-modellen, gebaseerd op de verschillende pensioensystemen:

  1. De uitkeringsovereenkomst
  2. De kapitaalovereenkomst
  3. De premieovereenkomst

Het doel van de verschillende UPO’s is hetzelfde. Werknemers kunnen zien hoeveel pensioen zij opgebouwd hebben bij hun werknemer, en hoeveel pensioen zij nog zullen opbouwen wanneer zij tot aan de pensioenleeftijd aan de pensioenregeling blijven deelnemen. Ook is te zien hoeveel pensioen er dat jaar is opgebouwd, dit wordt factor A genoemd. Indien de werknemer ook bij een vorige werkgever pensioen heeft opgebouwd, ontvangt hij hier nog eens per vijf jaar een UPO van. Wanneer het pensioen wordt uitgekeerd ontvangt men geen UPO meer, nog wel het Jaarbericht pensioengerechtigden.

Een groot pluspunt van een UPO is dat alle pensioenfondsen hetzelfde overzicht gebruiken. Dit maakt het voor werknemers een stuk makkelijker om opgebouwde pensioenen te vergelijken en het totaal van het pensioen te berekenen. Een UPO geeft ons dus wat wij allemaal graag willen: een beetje extra inzicht in ons pensioen.

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!