Minimumlonen minder korting

pensioen politiek — Door op 13 december 2011 13:56

Vorige week heeft minister Kamp van Sociale Zaken bekendgemaakt dat werknemers met een minimumloon, of maximaal 150 procent daarvan, goedkoper met 65 jaar kunnen stoppen met werken. Normaal gesproken moet men 6,5% van de uitkering inleveren, voor ieder jaar dat voor het 67e (vanaf 2025) of 66e (vanaf 2020) levensjaar gestopt wordt met werken. Werknemers die het minimumloon verdienen zullen echter slechts 1,5% per jaar gekort worden.

Met deze maatregel zouden personen met een zwaar beroep de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen met werken. Het is moeilijk om te beslissen welk beroep zwaar is, daarom is gekozen voor een indeling naar inkomen. De vraag is alleen of dit wel de juiste manier is. Er zijn slechts weinig mensen van 65 jaar die nog op minimumloonniveau zitten. Het is dus onwaarschijnlijk dat zij in aanmerking komen voor deze regeling, ook al hebben zij een zwaar beroep.

De mensen die wel in aanmerking komen voor deze regeling, kunnen tussen hun 58e en 65e via een aanvullende werkbonus geld sparen om de korting te overbruggen. Deze werkbonus zal ongeveer 125 miljard gaan kosten. Minister Kamp wil de kosten hiervan uit het nieuwe Vitaliteitspakket halen.

Tags: ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!