Pensioenleeftijd in Italië verhoogd

pensioen politiek, pensioenleeftijd — Door op 5 december 2011 19:24

Afgelopen weekend heeft de Italiaanse regering besloten om met ingang van 2018 de pensioenleeftijd te verhogen. Momenteel mogen mannen vanaf 62 jaar met pensioen en vrouwen zelfs nog eerder. Vanaf 2018 zal de pensioenleeftijd verhoogd worden naar 66 jaar. De pensioenleeftijd voor vrouwen zal volgend jaar alvast bijgesteld worden naar 62 jaar. Ook zal men voortaan 42 jaar gewerkt moeten hebben om een volledig pensioen te krijgen.

Dit is een van de maatregelen die Italië neemt om zijn enorme staatsschuld te kunnen verlagen. Een andere maatregel is het verhogen van de BTW naar 23 procent voor huizen en luxe artikelen. Hier zal deze maand over gestemd worden. Eerder dit jaar waren al andere bezuinigingsmaatregelen genomen door Italië. Echter, deze vond de Europese Commissie niet toereikend. Het land staat dan ook onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

De Italiaanse premier Monti heeft zelf besloten zonder salaris te gaan werken. Hij doet dit om de staatsschuld te verminderen en om het goede voorbeeld te geven. Hij waarschuwt de Italianen dat zij zullen moeten offeren om het land uit te problemen te helpen. Het is tevergeefs; de Italiaanse vakbonden hebben al verzet aangekondigd tegen de geplande maatregelen.

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!