SP vreest voor pensioenplannen EU

pensioen politiek — Door op 18 november 2011 23:37

De SP vreest dat de plannen van de Europese Commissie het Nederlands pensioenstelsel niet ten goede zullen komen, zo stelden zij afgelopen vrijdag in het Europees Parlement. De partij heeft kennis genomen van de plannen door een deels uitgelekt document van de Europese Commissie, een witboek. Zo’n witboek is een document van de Europese Commissie, waarin de strategie voor een bepaald doel uiteengezet wordt. Hier ging het om een witboek dat dit jaar gepresenteerd zou moeten worden met plannen voor de pensioenen. De Commissie heeft de pensioenen hoog op de agenda staan door de economische crisis en de toenemende vergrijzing. Zij willen de lidstaten helpen, en hervormingen van de pensioenstelsels doorvoeren waar dat noodzakelijk is.

Een van de plannen uit het witboek betrof het koppelen van de pensioenleeftijd aan de gemiddelde levensverwachting. Het vervroegd uittreden wil de Commissie minder makkelijk maken en er zou meer concurrentie op de pensioenmarkt moeten komen. Door marktwerking zouden dan de kosten van het beheer van pensioenfondsen dalen. De Jong (SP) meent nu dat door deze plannen een aantal afspraken uit cao’s geschonden worden.

Daarnaast is er het plan om overdraagbaarheid van pensioenen, binnen EU-landen mogelijk te maken. Het probleem dat hierbij komt kijken is dat Nederland een ander pensioenstelsel heeft dan de meeste andere landen. Volgens de Jong zou dit ervoor kunnen zorgen dat Nederlandse pensioenfondsen veel voor andere EU werknemers moeten betalen. Hij noemt dit witboek ‘een frontale aanval op het Nederlandse pensioenstelsel.’

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!